Rahalla saa mielenterveyttä lapsille ja nuorille

Kristiinan kirjoitus Keskustan Etelä-Hämeen piirin jäsenlehdessä 22.4.2022

Lasten ja nuorten kasvava avun tarve mielen terveyttä vaarantaviin ongelmiin on tunnustettu laajasti. Mielenterveysongelmat joita alaikäiset kohtaavat, juontavat juurensa usein varhaislapsuuteen. Jos tietyissä kehitysvaiheissa lapsen tarpeisiin ei vastata, syntyy aukkoja minä-kuvaan, itsetuntoon, vuorovaikutuskykyihin ja jopa osaamiseen (kognitioon).

Niin kuin aikuisilla, myös nuorilla päihteet voivat tuntua itsehoitokeinolta. Alkoholi ja huumeet kuitenkin heikentävät mielen terveyttä. Korjaavissa palveluissa kohdataan nuoria, joiden ongelmat ovat päässeet pahoiksi. Osa heistä kantaa vanhempiensa taakkoja. Mahdollisuuksia muutokseen on silti, ja korjaavaa toimintaa tarvitaan.

Alaikäisille nuorille ei ole ollut tosiasiallisesti tarjolla päihdehoitoa. Päihteitä saa vaarallisen helposti. Niiden käyttöä on yhä nuoremmilla ja yhä vakavamman tyyppisesti. Lastensuojelun sijaishuollossa asuneet nuoret ovat kertoneet, että yksiköissä on helpompi saada päihteitä kuin päihdehoitoa – siitä huolimatta, että usein syy sijoitukseen on alaikäisen oma päihteidenkäyttö. Tilanne on absurdi. Päihdehoidot alaikäisille on aloitettava nopeasti koko Suomessa ja niihin on päästävä jonottamatta – sillä on suora yhteys myös päihdehoidon ennusteeseen.

Toinen suora yhteys löytyy talouden ja lasten hyvinvoinnin väliltä. Tiesittekö, että vahvistamalla vauvaperheiden taloudellista tilannetta vähennetään ala- ja yläkoululaisten mielenterveysongelmia sekä päihteidenkäyttöä? Asiaa on tutkittu ja yhteys on selvä. Silti, köyhyyttä kokevien perheiden osuus kaikista lapsiperheistä kasvaa. Yli 10 % lapsiperheistä on käytettävissä olevien tulojen perusteella köyhiä. Sosiaalietuuksien leikkaamista ajaville kokoomuslaisille neuvona, että etuuksien tarkka suuntaaminen ja oikea-aikaisuus tuottavat enemmän kuin maksavat!

Haitallisinta lapsuudenaikainen köyhyys on tutkimusten mukaan 0–2-vuotiaille. Huoli toimeentulosta stressaa ja ahdistaa vanhempaa sekä heikentää jaksamista. Väsymys ja ärtymys näkyvät vanhemman vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Jos ajatukset täyttyvät taloushuolista, voi olla vaikeaa vastata lapsen tarpeisiin. Iloitseminen asioista, jotka eivät maksa mitään, voi vaikeutua. Köyhyyttä kokemattoman on vaikea ymmärtää taloushuolien kokonaisvaltaista vaikutusta vanhemman toimintakykyyn.

Keskustan on varmistettava lapsiperheille toimeentulon taso, joka ehkäisee lasten mielenterveysongelmia. Se on kokonaistaloudellisesti ja yhteiskunnallisesti järkevää.

Kristiina Ruuskanen

puheenjohtaja

Keskustanaisten Etelä-Hämeen piiri

Edellinen
Edellinen

Vappupuhe Keskustan Vihreässä Vapussa Hämeenlinnassa

Seuraava
Seuraava

Suomen puolustuskyky on edelleen hyvä ja omissa käsissämme