Tavoitteeksi paras virheistä oppiminen

Kirjoitus on julkaistu Hämeen Sanomissa 4.4.2025

Asiakas- ja potilasturvallisuuden ylläpitäminen on ollut tärkeimpiä tavoitteita Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämettä käynnistettäessä ja uudistuksia tehtäessä. Johanna Wiisak kirjoitti aiheeseen liittyen ansiokkaasti (HäSa 7.3.2025) tarpeesta estää rakenteellista kaltoinkohtelua ja vähentää työntekijöiden eettistä stressiä.

Asiakas- ja potilasturvallisuuden perusta luodaan henkilöstön ja johdon keskinäisen avoimuuden ja luottamuksen kautta sekä yhdessä oppimisen avulla. Myös riittävällä rahoituksella on osuutensa asiakas- ja potilasturvallisuuteen.

Noin joka toinen hoitoon ja hoivaan liittyvä virhe tai haitta voidaan välttää ennakoimalla riskit, suojautumalla riskeiltä ja toimimalla turvallisesti. Näin toteaa tutkimusten perusteella Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus. Katsantokannasta riippuen tämä "noin puolet" on hyvä tai huono uutinen meille kaikille.

Kun tein töitä sosiaalipalvelujen valvonnassa, opin valvontatyön konkareilta, että inhimillisessä toiminnassa riskejä voi harvoin kokonaan poistaa, mutta niitä voi hallita. Riskienhallintaa on ennakointi ja virheistä oppiminen. Vaikea laji, mutta tehtävissä.

Asiakas- ja potilasturvallisuudessa on kyse inhimillisen kärsimyksen välttämisestä ja kustannusten hillitsemisestä. Terveydenhuollossa syntyvien virheiden ja haittojen korjaamiseen kuluu Valtiontalouden tarkastusviraston arvion mukaan (2021) vuosittain yli miljardi euroa. Sosiaalihuollon ja pelastustoiminnan asiakasturvallisuuden osalta lisäkuluista ei ole käsittääkseni tehty laskelmia.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden asiakkaalla on oikeus laadukkaaseen palveluun ja hoitoon. Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä palveluiden laatua ja asiakas- ja potilasturvallisuutta valvotaan ensisijaisesti palveluntuottajien toteuttamalla omavalvonnalla. Palveluiden ohjausta ja valvontaa toteutetaan myös keskitetysti Oma Hämeen ohjaus- ja valvontayksiköstä. Pieni, mutta pippurinen joukko, jonka vahvistamista päättäjien on kuitenkin tärkeää talousarvion yhteydessä miettiä.

Oma Hämeessä on käytössä toimintatapoja ja järjestelmiä, joilla raportoidaan esimerkiksi poikkeamat, "läheltä piti"-tilanteet ja vaaratilanteet. Jokaisen Oma Hämeen ammattihenkilön ja palveluntuottajan vastuulla on huolehtia siitä, että asiakkaan oikeudet toteutuvat.

Uudistetun sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain mukaan henkilöstöllä on ilmoitusvelvollisuus raportoida myös puutteista asiakkaan palveluissa ja hoidossa. Laki korostaa, että ilmoituksen tekijää kohtaan ei saa käynnistää vastatoimia. Se nyt vielä puuttuisikin, että henkilöstöä rangaistaisiin epäkohtien esiin tuomisesta. Ajattelen, että hyvinvointialueen johdon ja päättäjien pitää olla kiitollisia asiakas- ja potilasturvallisuudesta huolehtivasta ja asiakkaan oikeuksia puolustavasta henkilöstöstä. Vain siten ongelmia voidaan korjata. Se on myös tiedolla johtamista.

Elämä on opettanut, että me kaikki teemme virheitä, työelämässä ja omassa arjessa. Ensisijaisen tärkeää on, miten otamme opiksi virheistä. Oma Hämeessä on tärkeää tavoitella parasta mahdollista virheistä ja onnistumisista oppimista, yhdessä.

Kristiina Ruuskanen
aluevaltuutettu, alue- ja kuntavaaliehdokas (kesk.), Hämeenlinna

Edellinen
Edellinen

Labrapalvelut äkkiä kuntoon!

Seuraava
Seuraava

Oma Hämeessä torjuttava rohkeasti lähisuhdeväkivaltaa