Digirauhaa koteihin, kouluihin ja työpaikoille
Kristiinan mielipidekirjoitus on julkaistu useissa lehdissä joulun ja vuodenvaihteen aikaan.
Lapset ja nuoret tarvitsevat vanhempiensa, kavereidensa, läheistensä ja lähiyhteisöjen kanssa aitoa läsnäoloa ja kanssakäymistä.
Opettajat kouluissa ja oppilaitoksissa haluavat työrauhaa, jotta oppimiseen keskittyminen onnistuisi paremmin. Työssäkäyvät alalla kuin alalla toivovat mahdollisuutta tehdä työtään rauhassa ja ilman turhilta tuntuvia keskeytyksiä.
Lapset ja nuoret erityisesti tarvitsevat paljon unta. Hyvä nukkuminen on tärkeää meille kaikille.
Näistä tarpeista ja tiedoista huolimatta Suomessa perheenjäsenten keskinäisen läsnäolon määrä vähenee, oppimisrauhan häiriöt kouluissa lisääntyvät ja suomalaisten uniongelmat jatkavat kasvuaan. Yksi yhteinen selittäjä näille voi olla digilaitteiden käyttö.
Samalla kun digitalisaatio on tuonut hyviä asioita, liittyy siihen huonojakin puolia. Digilaitteiden käytön voi nähdä esimerkiksi yhtenä juurisyynä lasten ja nuorten pahoinvoinnin lisääntymiseen.
Sovelluksiin liittyvässä tuotekehittelyssä riippuvuuksien luominen ja koukuttaminen ovat kovaa ydintä. Lapset ja nuoret sekä me aikuiset olemme jatkuvien, epäterveinäkin pidettävien ärsykkeiden kanssa melko heikoilla. – Monta kertaa käy myös niin, että digilaitteen käyttö on pois esimerkiksi liikunnan harrastamisesta.
Olen muiden vanhempien kanssa huolestunut siitä, että kouluille tabletti-tietokoneita myyvät yritykset perivät lisämaksua sovelluksesta, jolla vanhemmat ja koulu voisivat säädellä ruutuaikoja. Lisämaksullisuuden vuoksi osa kunnista on jättänyt kontrollisovelluksen hankimatta, eikä sitä pysty yksityishenkilönä ostamaan ja lisäämään koulun omistamalle laitteelle. Koulujen, vanhempien ja päättäjien on syytä ottaa tämä asia käsittelyyn niin kunnissa kuin eduskunnassa.
Suomalaisen yhteiskunnan ja työelämän digitaalinen kehittäminen on tärkeää. On syytä pohtia, onko digitalisaatio edennyt liikaa pelkästään taloudellisen hyödyn tavoitteluna.
Seuraavalla hallituskaudella on tehtävä tarvittavat päätökset, jotta digitalisaatio palvelee meitä paremmin ja sen haittoja tunnistetaan ja torjutaan päättäväisesti.
Kristiina Ruuskanen
lastensuojelun erityisasiantuntija, kansanedustajaehdokas (kesk.)
Hämeenlinna